Tijdens het koken ga ik wel eens twee producten vergelijken, “gewoon eens kijken welk product beter is”. En dan blijkt dat één van de twee veel meer onverzadigde vetten heeft dan de ander. 'Oei dat zal wel ongezond zijn' denk ik dan.

Maar eigenlijk weet ik er niks vanaf. Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?

Wat zijn vetten en waarvoor hebben we ze nodig?

Vetten zijn voor ons lichaam heel belangrijk, zijn samengesteld uit glycerol en vetzuren.  Ze worden gebruikt voor veel uiteenlopende functies:

• Één gram vet levert 9 kilocalorieën aan energie, vetten zijn een belangrijke energiebron

• Vetten zorgen voor de opname van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K.

• Vetten zijn nodig voor het transport van deze vitamines in het lichaam.

• Lichaamsvet is een belangrijke warmteisolator, het bescherm ons lichaam tegen kou.

• Vet beschermd ook de kwetsbare organen.

Uit bovenstaande blijkt wel dat vetten heel belangrijk zijn en dus zeker niet uit onze voeding weggelaten kunnen worden. Bovendien kan het lichaam niet alle vetzuren zelf maken, maar zijn er een aantal belangrijke vetzuren die het lichaam alleen binnen kan krijgen door te eten. Deze vetten worden essentiële vetzuren genoemd.