Röntgenfoto van de borstkas - Röntgenfoto's worden gebruikt om afbeeldingen van organen, weefsels en botten te maken. Een röntgenfoto is een foto die wordt gemaakt met behulp van elektromagnetische straling die gemakkelijk door allerlei weefsels heendringt.

Door het verschil in doorlaatbaarheid van de weefsels voor straling kunnen de verschillende structuren in het lichaam worden onderscheiden. Botten laten weinig straling door en zien er doorschijnend wit uit op de foto. Longweefsel waar veel lucht in zit wordt donker afgebeeld omdat het veel straling doorlaat. Bloed, spieren en organen krijgen een tint tussen donker en licht in.

Thorax
Een thorax is een röntgenfoto van de borstkas en de longen. Het is een veelgebruikt onderzoek dat een hulpmiddel is bij het stellen van een diagnose bij hart- en longaandoeningen en botafwijkingen in de borstkas.

Omtrek, vorm en grootte

Op een thoraxfoto kunnen onder andere de contouren (de omtrek) van het hart worden onderscheiden. Afwijkingen van de vorm en grootte van het hart geven belangrijke aanwijzingen voor bepaalde (aangeboren) hartafwijkingen. Ook de boog van de aorta, de grote lichaamsslagader is te zien.

Vocht in de longen
Wanneer er vocht in de longen (longstuwing) zichtbaar is, kan dat een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van hartfalen.

Hartoperatie
Verder wordt de thoraxfoto vooral gebruikt bij algemene screening, onder andere voorafgaand aan een hartoperatie.

Het onderzoek
De patiënt wordt gevraagd het bovenlichaam te ontbloten en de sieraden af te doen. Dan neemt de patiënt plaats voor het röntgenapparaat. Als de foto's worden gemaakt, moet de patiënt even diep inademen en de adem inhouden. Meestal worden er twee foto's van de borstkas gemaakt: een van voren en een van opzij. Soms ook worden de foto's vanuit andere invalshoeken genomen.

Het onderzoek duurt gemiddeld tien minuten.

Röntgenonderzoek is nagenoeg onschadelijk, omdat het meestal gaat om enkele onderzoeken per jaar. Medewerkers van röntgenafdelingen nemen plaats achter een speciaal schot, omdat zij door hun werk anders aan te veel straling zouden blootstaan.