MRI is een onderzoeksmethode waarbij met behulp van magnetische technieken delen van het menselijk lichaam in beeld gebracht worden. Er wordt gebruikgemaakt van een grote magneet met een sterk magnetisch veld.

Een veld waarin kleine bouwsteentjes van het lichaam in trilling worden gebracht. Dit noemt men resonantie. Een computer zet deze trilling om in beeld. Deze techniek heet Magnetic Resonance Imaging (MRI). Het afbeelden van bloedvaten met MRI heet Magnetische Resonantie Angiografie (MRA).

Beschadigd hartweefsel
Met MRI kan men het hart en de bloedvaten afbeelden. Zo is onder meer het onderscheid te zien of er sprake is van een beschadigd stuk hartweefsel na een hartinfarct), een stuk weefsel met zuurstoftekort en weefsel dat gezond is.

Bloedvaten
Op beelden van de bloedvaten is precies te zien waar zich vernauwingen, scheurtjes of andere afwijkingen (bijvoorbeeld een aneurysma) bevinden.

Operatie
MRI wordt ook gebruikt om de resultaten te bekijken van een bypassoperatie, of een operatie bij een aangeboren hartafwijking. Hierbij kan de bloedstroom in de kransslagaderen en de stroomsnelheid van het bloed in de hartholten en langs de hartkleppen in beeld worden gebracht.

Onderzoek
De patiënt neemt plaats op een onderzoekstafel die in een tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan beide uiteinden open. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht, ligt in het midden van de tunnel. Het apparaat maakt tijdens het maken van de foto's een monotoon, tikkend geluid. Intussen houdt de laborant door middel van een koptelefoon en een microfoon contact met de patiënt. De patiënt wordt gevraagd om heel stil te liggen omdat bewegingen het beeld verstoren. Soms is het nodig een band aan te brengen om het lichaamsdeel dat onderzocht wordt, om bewegen te voorkomen.
In enkele gevallen wordt er nog een tweede serie opnamen gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Het contrastmiddel wordt via een infuus ingespoten. Deze vloeistof zorgt dat het hart en de bloedvaten beter zichtbaar worden.

Metalen voorwerpen
Omdat er gebruik wordt gemaakt van een sterk magnetisch veld mogen er geen magnetische of metalen voorwerpen in de buurt van het apparaat komen. Mensen met een pacemaker of interne defibrillator (ICD) mogen dit onderzoek niet ondergaan, omdat het magneetveld de pacemaker of ICD kan beschadigen. Mensen waarbij een metalen voorwerp in het lichaam (zoals een hartklep of een vaatclip) is aangebracht, moeten eerst contact opnemen met hun arts. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn.

Het onderzoek duurt een halfuur tot een uur.

MRI-onderzoek van het hart is een techniek die steeds vaker wordt toegepast, maar nog niet tot de standaardonderzoeken behoort.