Een hartscintigrafie (MUGA) is een onderzoek waarbij men een inspuiting geeft van een  radioactieve vloeistof. De radioactieve stof wordt opgenomen in uw bloedbaan. Een speciale camera registreert de straling, waardoor er een beeld van het bloed in uw hart ontstaat.

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam en uw omgeving. Het onderzoek heeft ook geen bijwerkingen.

Voorbereiding hartscintigrafie
Voor een hartscintigrafie is geen speciale voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken.
Bent u zwanger of denkt u dat te zijn, of geeft u borstvoeding, neem dan van tevoren telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Het onderzoek kan in overleg met uw behandelend arts zonodig uitgesteld worden.

Onderzoek hartscintigrafie
U krijgt eerst een niet-radioactieve vloeistof via een ader in de arm toegediend. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de radioactieve stof in uw bloedbaan blijft en niet door andere lichaamsweefsels wordt opgenomen. De vloeistof moet vijftien minuten inwerken. Hierna krijgt u een tweede injectie met een radioactieve vloeistof. Afgezien van de prik merkt u er niets van.
Aansluitend begint het onderzoek. Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat uw bovenlichaam ontkleed is. Er worden dan enkele ECG-plakkers op uw bovenlichaam geplakt. Hiermee wordt tijdens uw onderzoek uw hartslag geregistreerd.
U ligt tijdens het onderzoek op uw rug of zij op een onderzoeksbed met een gamma-camera schuin boven u. Dit is een groot apparaat dat de (gamma-) straling van de radioactieve stof opvangt, waardoor het beeld van uw hart ontstaat. Het is van belang dat u rustig en stil blijft liggen. Er worden twee opnames gemaakt die elk ongeveer acht minuten duren.
Het gehele onderzoek, inclusief de inwerktijd van de niet-radioactieve vloeistof, duurt ongeveer een uur.

Uitslag hartscintigrafie
De uitslag van de hartscintigrafie krijgt u van uw behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd.