Boezemfibrilleren - snel en zonder functie of regelmaat samentrekken van de hartboezem. Er zijn heel veel vormen van hartritmestoornissen. Eén daarvan is boezemfibrilleren, of gewoon gezegd:

Bij boezemtachycardie is de hartslag regelmatig, maar veel sneller dan normaal. Bij een aanval kan de hartslag stijgen naar 100 tot 200 slagen per minuut. Boezemtachycardie kan enkele minuten tot meerdere uren duren.

Bij het Brugada syndroom wordt het prikkelgeleidingssysteem van het hart verstoord door een afwijking in de elektrisch geladen deeltjes, meestal de natriumdeeltjes. Dit geeft een verhoogde kans op hartritmestoornissen.

Hartritmestoornis - De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van hartritmestoornissen zijn ouderdom. Het normale hartritme noemt men sinusritme. De gangmaker van het hart is namelijk de sinusknoop die zich bevindt in de wand van de rechterboezem.

Voorkamerflutter - Een voorkamerflutter lijkt in vele opzichten op voorkamerfibrillatie. De hartslag blijft bij flutter echter regelmatig. In plaats van vele chaotische prikkels is er hier sprake van honderden kleine elektrische circuits die de voorkamers prikkelen.