Ablatie - Met een ablatie kunnen verschillende oorzaken van hartritmestoornissen worden behandeld. Ablatie is een techniek waarbij met behulp van een katheter met opzet hartweefsel wordt beschadigd.

Een koerswijziging… Sinds de komst van de stent (een metalen gaasje dat ingebracht wordt in de verstopte slagader om ze te openen) is de overbrugging (bypass) verdrongen naar de achtergrond.

Bypassoperatie - Het hart pompt dag en nacht zuurstofrijk bloed door het lichaam om de weefsels te voeden. Om te kunnen werken, heeft de hartspier zelf ook zuurstof en voeding nodig. Die worden door het bloed aangevoerd via de kransslagaders.

Wat is een cardioversie? Een cardioversie, of te wel elektrische cardioversie (ECV), is een stroomschokje waardoor uw hart weer regelmatig en normaal gaat kloppen (sinusritme). Het is een veilige behandeling en het is niet schadelijk voor het hart, ook niet bij meerdere behandelingen.

Defibrillator ICD - Een defibrillator is te vergelijken met een pacemaker. Het systeem bestaat uit drie onderdelen: de ICD, de geleidingsdraden (ook wel "leads" genoemd) en het programmeerapparaat.

Dotteren is een behandeling die in het verlengde ligt van een hartkatheterisatie. Katheteriseren is namelijk niet alleen geschikt om de kransslagaderen te onderzoeken op vernauwingen door slagaderziekte, maar ook om die vernauwingen effectief te behandelen.

Hartklepoperatie - Als blijkt dat de pompfunctie van het hart achteruitgaat en het hart geleidelijk minder aan kan, is het verstandig om achteruitgang te voorkomen. De cardioloog kan adviseren om een hartklepoperatie uit te voeren.

Hartrevalidatie - Vóór de jaren zestig was een myocardinfarct een ernstige, vaak dodelijke aandoening. Voor wie het overleefde kwam een infarct neer op wekenlange verplichte bedrust en op een doorgaans definitief einde van zijn beroepsactiviteiten.