Bij aortaklepinsufficiëntie lekt er bloed terug naar de linkerhartkamer. Aortaklepinsufficiëntie wil letterlijk zeggen dat de aortaklep niet in staat te voorkomen dat er bloed uit de aorta naar de linkerhartkamer terug lekt.

 De hartkleppen die in het hart aanwezig zijn zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op kan stromen door op het juiste moment open en dicht te gaan.

De aortaklep bevindt zich tussen de linkerkamer en het begin van de grote lichaamsslagader (aorta). De klep bestaat uit drie gelijke delen die samen een cirkel vormen.

De aortaklep voorkomt dat het bloed vanuit de lichaamsslagader (aorta) tussen twee hartslagen in naar de linkerkamer terug lekt.

Symptomen / klachten bij aortaklepinsufficiëntie

Bij ernstige aortaklepinsufficiëntie lekt er zoveel bloed terug naar de linkerhartkamer, dat deze wel twee- tot driemaal zoveel bloed te verwerken krijgt als normaal. In het begin kan de linkerhartkamer dit compenseren door uit te zetten. Op den duur is dat echter niet meer voldoende en kan hartfalen optreden.

Bij lichte aortaklepinsufficiëntie treden doorgaans geen symptomen op. Deze gaan zich pas voordoen als de aandoening verergert. Dan kan er sprake zijn van hartfalen, angina pectoris (gevolg van zuurstoftekort) en aritmieën (hartritmestoornissen).

Hartfalen kan gepaard gaan met moeheid, gebrek aan eetlust, rusteloosheid, onvermogen lang achter elkaar zwaar werk te doen, en koude handen en voeten. Er wordt minder urine geloosd. Vooral 's nachts en bij liggen, treedt kortademigheid op. De benen en de buik kunnen opgezet raken (oedeem).

Zuurstoftekort (ischemie) kan leiden tot pijn op de borst (angina pectoris), maar ook in de armen. Deze pijn vermindert door rust.

Oorzaken van aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie kan aangeboren zijn of zich later ontwikkelen als gevolg van een reumatische hartaandoening of infectieuze endocarditis.

Andere, veel zeldzamer, oorzaken van aortaklepinsufficiëntie zijn onder andere beschadigingen van de aortaklep door vetafzettingen, door infecties elders in het lichaam (zoals syfilis en het syndroom van Reiter) en door bindweefselziekten als Bechterew (artritis van de wervelkolom). Ook bij het syndroom van Marfan, een aangeboren ziekte, kan de klep insufficiënt raken

Kenmerkende verschijnselen bij aortaklepinsufficiëntie

Een insufficiëntie van de aorta veroorzaakt een aantal kenmerkende verschijnselen:

- Een daling van de diastolische druk: dit is ten dele een gevolg van de terugstroom van bloed in de ventrikel tijdens de diastole en ten dele een gevolg van een neurogene reflex (zenuwreflex).

- Een ‘springende, abrupte en brede’ pols, vanwege de daling van de diastolische druk. Deze springende pols kan tot een zogenaamde arteriële dans leiden: men ziet duidelijk de carotiden (halsslagaders) in de hals kloppen en dit kan verder gaan tot het veroorzaken van onvrijwillig knikken met het hoofd, het zogenaamde teken van Musset. Men herkent deze polsslag ter hoogte van de capillairen (haarvaten) met een afwisseling van roodheid en bleekheid van aan de vingers na een lichte druk.

Diagnose bij aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie wordt gediagnosticeerd aan de hand van de ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek en tests als röntgenfoto's van de borst (thoraxfoto's), elektrocardiografie (ECG), echocardiografie, hartkatheterisatie.

Behandeling van aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie is goed te behandelen. Patiënten met aortaklepinsufficiëntie kunnen, wanneer de insufficiëntie ernstig genoeg is, klepprothese nodig hebben, die gemaakt wordt van kunststof of van natuurlijk weefsel. De operatie kan het beste plaatsvinden voor de symptomen zich ten volle ontwikkelen.

Op grond van een elektrocardiogram, een nucleaire angiografie en de werking van het bloedvatenstelsel wordt bepaald wanneer de operatie moet plaatsvinden.