Angina pectoris

Wat is angina pectoris?
Angina pectoris is een hartziekte die meestal optreedt tijdens fysieke activiteiten of emotionele stress. Het betekent letterlijk ‘pijn op de borst’. De ziekte wordt veroorzaakt door plaques (of cholesterol bevattende afzettingen) in de kransslagaders. Door de plaques krijgt uw hart minder bloed wat kan leiden tot pijn op de borst, kortademigheid en andere symptomen. Een volledige blokkage van de kransslagader kan een hartaanval veroorzaken.

Wat zijn de symptomen?
Patiënten ervaren een knellend gevoel in de borstkas of druk op de borst. De pijn wordt uitgelokt door fysieke of emotionele stress en verdwijnt normaal na het stoppen van de stressvolle activiteit. Soms komt de pijn ook voor in de buik, rug, arm, schouder, nek of kaak. Ook klamme huid, misselijkheid en braken, duizeligheid, onregelmatig hartritme en kortademigheid zijn mogelijke symptomen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Na een uitgebreid onderzoek, kan de cardioloog een of meerdere testen uit laten voeren om een coronaire hartziekte vast te stellen:

 • Electrocardiogram (ECG)
 • Bloedtest
 • Echocardiogram
 • Inspanningstest
 • Nucleaire scan
 • Coronaire CT-scan
 • Holteronderzoek
 • Coronaire angiografie

Hoe verloopt de behandeling?
Afhankelijk van de resultaten van de testen zal de arts levensstijlveranderingen en/of medicatie voorschrijven. De behandeling moet de bloeddoorstroming naar de hartspier verbeteren. Bij een ernstige aandoening is het mogelijk dat u een operatie dient te ondergaan zoals het plaatsen van een stent of bypass chirurgie.

Tips
U kunt angina pectoris voorkomen door een gezonde levensstijl:

 • Rook niet
 • Houd uw bloeddruk en cholesterol onder controle
 • Beweeg
 • Eet gezond
 • Behoud een gezond gewicht
 • Vermijd of verminder stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *